Kangoeroe

Er zit sinds mei een nieuwe kangoeroe in onze kinderboerderij!

Alles over de Kangoeroe

 

Kangoeroes zijn herkenbaar aan hun lange, sterke achterpoten. Ze zijn familie van de buideldieren en komen voor in Australië en Nieuw-Guinea. Meer informatie over de kangoeroe lees je hier.

Algemene informatie over de kangoeroe

De kangoeroe is familie van de buideldieren, waartoe ook de buideldassen en buidelmollen behoren. Ze komen van oorsprong voor in Australië en Nieuw-Guinea, maar zijn overal op de wereld te vinden in dierentuinen en dierenparken. Kangaroes zijn zoogdieren en ademen zuurstof en hebben longen. 

De verklaring van de naam van de kangoeroe

De kangaroe heeft zijn naam te danken aan het volk, de Guugu Yimidhirr, dat in de 18e eeuw in Australië woonde. De vertaling is "gangurru" en betekent zoveel als "zwarte kangaroe". De eerste westerling die de kangaroe zijn naam gaf was James Cook, die het dier in Cooktown in Australië ontdekte.

Er zijn andere verhalen over de oorsprong van de naam van de kangaroe bekent, maar van een ervan (die vertelde dat de kangaroe zijn naam kreeg door een misverstand) is gebleken dat het niet waar was door een onderzoek van John Beard Haviland bij het Guugu Yimiddhirr volk.

 

De verschillende soorten kangoeroe

Er zijn in totaal zo'n 50 soorten kangaroes. De verschillende soorten worden hieronder genoemd:

  • Boomkangoeroes hebben een afwijkend uiterlijk, en lijken op zijn minst op de algemene afbeeldingen die van kangoeroes zijn te vinden. Boomkangoeroes brengen veel tijd door hoog in de bomen, en leven van bladeren die in de bomen groeien en vruchten. Ze kunnen ver van boom naar boom springen, en kunnen ook zwemmen. Ze komen voor in Nieuw-Guinea en Australië.
  • Buidelhazen behoren ondanks hun naam ook tot de kangaroe. Ze hebben haasachtige eigenschappen, waardoor ze aan hun naam zijn gekomen. Ze zijn 's nachts actief en leven alleen. Ze komen voor in Australië.
  • De Pademelons zijn de kleinste kangoeroesoort en hebben een korte, kale staart. Ze leven in regenwouden en bossen in Australië, Tasmanië en Nieuw-Guinea.
  • Wallabies zijn bekende, kleine kangoeroes die tot 50 cm lang worden en voorkomen in Australië. Ze zijn 's avonds actief en zoeken dan naar voedsel. Ze leven in kleine groepen, die bestaan uit familieleden.
  • Rotskangoeroes komen voor in de rotsen van Australië en zijn nachtdieren.
  • Stekelstaartkangoeroes hebben een stekel op hun staart zitten en leven in droge gebieden. Ze komen alleen maar voor in Australië. Ze zijn herbivoren en leven van gras en planten.
  • De moeraswallaby komt voor in Australië en is klein en heeft een donkere vacht. Hij kan tot 10 kg wegen en wordt maximaal 85 cm lang.

De voortplanting van de kangoeroe

Kangaroes paren in de lente, waarbij heel wat gevochten wordt onderling tussen de mannetjes. Ze vechten door elkaar te schoppen. Het vrouwtje heeft het uiteindelijk voor het kiezen, meestal kiest ze het sterkste of mooiste mannetje. 

en na drie weken wordt het jong geboren. De jongen zijn kaal en blind bij de geboorte, en zoeken direct een schuilplaats in de buidel van de moeder. Daar mogen ze niet lang blijven, want ze ontwikkelen zich snel en kunnen al gauw lopen, springen en rennen. 

De vijanden van de kangoeroe

De kangoeroe heeft een aantal vijanden, zoals slangen (die vooral kangoeroejongen aanvallen en opeten), roofdieren zoals wilde honden en de mens. In Australië zijn de mensen niet erg gesteld op kangoeroes omdat ze gevaarlijke botsingen kunnen veroorzaken door zomaar over te steken. Per jaar wordt er beslist hoeveel kangoeroes afgeschoten mogen worden. 

Het gebruik van de kangoeroe in gevangenschap

De kangoeroe wordt in gevangenschap gehouden voor zijn vlees en de vacht. Kangoeroevlees is gewild om in recepten te gebruiken, maar is ook vaak te vinden op het honden- en kattenvoerschap in de dierenwinkel. Kangoeroevlees bevat weinig vet en bevat veel mineralen. 

Weetjes over de kangoeroes

  • Kangoeroes kunnen wel 30 km achter elkaar rennen en 3 km zwemmen
  • De grootste kangoeroe ooit woog wel 100 kilo en was 3,2 m lang
  • Een kangoeroe kan wel 2 m hoog springen
  • Kangoeroes eten veel gras, maar dit is lastig verteerbaar. Daarom herkauwen ze het soms als het weer naar boven komt.
  • Kangoeroes koelen af door de vacht van hun voorpoten nat te maken met speeksel. Door de wind droogt het vocht op en daardoor hebben ze het minder warm.
  • Bij kangoeroes zitten de derde en de tweede teen aan elkaar vast: dit is handig om parasieten uit hun vacht te "kammen".